Täysikuun Lammas - Fullmoon's Sheep

Keskitymme mustiin ja puhdasrotuisiin suomenlampaisiin. Lammastoiminta on aluksi vain harrastusasteella, mutta kasvatamme eläinmäärää pikkuhiljaa ja laajennamme tiloja sitä mukaa, kun tarvetta ilmenee. Tulevaisuudessa tavoitteena on mustien suomenlampaiden jalostuslampola.

Meidän 5 ensimmäistä uuhta ovat Anttilan Lammastilalta Iisalmesta, nimeltään Raakkel, Romina, Rebekka, Riini ja Ryyni.

Lampaidemme laumanvartijoina toimivat mustat keskiaasiankoirat, joista voit lukea lisää täältä Keskiaasiankoira.

Suomenlammas

Suomenlammas on keskikokoinen, sarveton ja yleensä yksivärinen rotu, joskin myös kirjavia lampaita löytyy. Väreistä valkoinen on yleisin, lisäksi rodussa esiintyy mustaa, ruskeaa ja harvinaisimpana harmaata tyyppiä. Eloisa, valpas sekä ystävällinen suomenlammas on helposti käsiteltävä ja sen laumavaisto on erityisen voimakas.

Aikuisten pässien keskipaino on 85 – 105 kg ja uuhien 65 – 75 kg.

Suomenlammas sopii erinomaisesti erilaisiin maisemanhoitotehtäviin niin laidunnus-, vesakontorjunta- kuin ympäristönhoito-ohjelmissa. Suomenlammas syö mielellään metsän aluskasvillisuutta, puiden ja pensaiden lehtiä sekä ohuita versoja – rotu sopii monenlaisille alueille metsistä ja hakamailta puistomaisiin ympäristöihin. Luonnonlaitumilla se on pitkälle jalostettuja rotuja tehokkaampi laiduntaja.

Hedelmällisyysominaisuuksiltaan suomenlammas on ainutlaatuinen. Uuhet voidaan periaatteessa astuttaa jo 7–8 kk ikäisinä ja noin 50 kg painoisina, mutta meillä uuhet astutetaan ensimmäisen kerran vasta yli vuoden iässä. Suomenlampaat tiinehtyvät vuodenajasta riippumatta, irtoavien munasolujen määrä on suuri ja tiinehtyvyysprosentti hyvä. Suomenlampaan suuri kohtukapasiteetti mukautuu ylläpitämään useamman elinvoimaisen karitsan tiineyttä, uuhi voi synnyttää yhdestä jopa kuuteen karitsaa samalla kertaa. Uuhen ylläpitokustannukset ovat pienet tuotettua karitsakiloa kohti suurien vuonueiden sekä uuhen pitkän tuotosiän ansiosta. Kyky karitsoida tiheämmin kuin kerran vuodessa mahdollistaa ympärivuotisen karitsatuotannon, mutta siitä huolimatta meillä uuhet karitsoivat vain kerran vuodessa. Haluan uuhien palautuvan kunnolla edellisestä tiineydestä ja imetyksestä, jonka lisäksi haluan tarjota niille mahdollisuuden nauttia elämästä myös ilman karitsoita. Suomenlampaan emo-ominaisuudet ovat hyvät ja maidontuotantokyky yleensä riittävä, mutta suurien vuonueiden kohdalla voidaan joutua turvautumaan myös pulloruokintaan lisänä. Erittäin aktiiviset suomenlammaspässit tulevat sukukypsiksi jo 4 kk iässä, aikuisten pässien tiinehdyttämiskyky sekä sperman laatu ovat hyvät ja kivesten paino suhteessa elopainoon on suurempi kuin muilla roduilla.

Linkkejä

Meidän lampolan instagram:

@fullmoons.sheep

Meidän lampolan Facebook-sivu:

https://www.facebook.com/fullmoons.sheep/


Suomen Lammasyhdistyksen sivu suomenlampaasta:

https://lammasyhdistys.fi/jalostus/rodut/suomenlammas/

Rotuyhdistys:

http://www.finnsheep.fi/index.html

Rotuyhdistyksen Facebook-sivu:

https://www.facebook.com/Finnsheep-ry-475631889192539/